Martabak manis. A very popular sweet treat that originates from Indonesia, the Murtabak - oftentimes also called Martabak - manis is a truly versatile dessert that can be enjoyed both savoury and sweet. If you have ever travelled to Indonesia, you will find that the Murtabak Manis is a very popular street snack there. Like most street snacks, the appeal behind.
This recipe a little bit tricky because it should have a tiny hollow. Martabak Manis (Indonesian Sweet Pancake) is also called Martabak Bangka or Martabak Terang Bulan. In Malaysia, it is known as Apam Balik. kamu bisa membuat Martabak manis menggunakan│memakai 12 bahan-bahan dan 9 . ini cara bagaimana memasak Martabak manis.
Berikut Bahan yang di butuhkan│perlukan│siapkan Martabak manis
- siapkan 250 gr dari tepung terigu protein sedang (misal Δ).
- siapkan 1 sdm dari susu bubuk.
- siapkan 1/4 sdt dari baking powder.
- siapkan 80 gr dari gula pasir.
- siapkan 1/4 sdt dari garam.
- sediakan 300 ml dari air.
- sediakan 1/2 sdt dari vanili.
- siapkan 1/2 sdt dari fermipan.
- sediakan 3 butir dari telur utuh.
- sediakan 3 sdm dari margarin cair.
- siapkan dari Bahan pelengkap.
- siapkan Secukupnya dari margarin, susu kental manis, mesis, kacang tanah sangrai.
Manis means sweet since Indonesia also has a savory kind of Martabak called Martabak Telor or Martabak Telur (Deep Fried Beef Rolls). It is a very popular snack in Indonesia and normally sold by street vendor in the evening. Martabak is cooked on both sides until browned, while the degree of crispiness is a matter of personal preference. Hot martabak is cut into small portions and served with some lemon or lime wedges or dipping sauce.
Martabak manis Cara membuatnya
- Campur tepung terigu, susu bubuk, baking powder, gula, vanili, garam aduk rata.
- Tuang air sedikit2 sambil diaduk2 dengan whisker sampai rata dan gula larut.
- Tambahkan fermipan aduk rata, tutup dengan serbet bersih /plastik, sampai adonan mengembang (± 1 jam).
- Setelah adonan mengembang, kocok lepas telur hingga rata lalu tuang keadonan tepung sambil diaduk2 rata.
- Masukkan margarin leleh, aduk rata.
- Panaskan snack maker sampai benar-benar panas dengan api kecil.jika cetakan diciprati air, akan bunyi ces dan air langsung meresap.
- Tuang adonan kecetakan, sambil ditekan dengan pantat sendok sayur agar terbentuk seperti mangkok.
- Biarkan sampai keluar gelembung2, lalu taburi dgn gula lalu tutup sampai matang.
- Setelah matang, olesi dengan margarin, susu kental manis, taburi mesis, keju/kacang sangrai (sesuai selera).
Sweet martabak or martabak manis is particularly popular in Indonesia, and its preparation method is slightly different. Recipe: Martabak manis - Sweet martabak. Martabak manis is a popular snack in Indonesia. In Jakarta and West Java, Indonesia, these sweet, thick pancakes are known as "martabak manis" ("sweet martabak"). Other Indonesians call the pancakes "terang bulan" or "kue pinang bangka".
Komentar
Posting Komentar